U organizaciji Košarkaškog kluba Akademija Anđa Jelavić u Šibeniku se u prostorijama Javne ustanove Športski objekti Šibenik, održana završnica Erasmus + sport projekta ‘Osnaživanje žena u košarci’.

– Na poziv nositelja projekta Košarkaškog kluba Dubrava odlučili smo se da budemo dio ovog projekta. Priča i ideja su odlične kako i sam naziv projekta kaže ‘Osnaživanje žena u košarci’ stoga smo odlučili postati partneri projekta. Cilj je ubiti jačanje žena i da žene koje su se bavile profesionalnom košarkom i dalje ostanu u košarci , bilo kao članice klubova, sutkinje ili trenerice – rekla je Anđa Jelavić partnerica na ovom projektu.

Specifični cilj projekta je jačanje kapaciteta žena u košarci kroz radionice razmjene najboljih praksi kako bi se ojačao kapacitet žena voditeljica klubova, sportskih organizacija i udruga u svrhu stjecanja novih znanja i upravljačkih vještina, motiviralo studentice kineziologije da postanu trenerice u ženskim košarkaškim klubovima, motiviralo bivše košarkašice da postanu košarkaške sutkinje te povećala vidljivost ženskih košarkaških klubova u svrhu uključivanja djevojaka u sport, odnosno košarku.

– Kroz radionice koje smo provodili postalo nam je brzo jasno da većina žena koje završe svoje profesionalne karijere ne ostaju u sportu. Mali broj je onih koje su ostale kao trenerice, a to često bude kroz volontiranje. Žene se obično više posvete obitelji, a profesionalni sport iziskuje puno vremena. Treninzi su često ujutro i popodne, a utakmice se igraju vikendom – navodi Jelavić.

Anđa Jelavić koja iza sebe ima impozantnu karijeru jedan je od primjera kako nakon profesionalne karijere ostati u sportu, 2015. godine pokrenula je vlastitu Akademiju.

– Bez podrške obitelji ne bi to mogla, ali evo funkcioniramo, prvenstveno i najviše iz ljubavi zato što to volim i želim ostati u sportu. Guramo naprijed i nadam se da ćemo i dalje napredovati. Idemo korak po korak pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – istaknula je Jelavić.

Nositelj projekta bio je Košarkaški klub Dubrava, a partneri su i Udruga ECHO (Hrvatska), ŽKK Krka Novo Mesto (Slovenija) i ASD Margherita Sport e Vita (Italija). Dodajmo kako je provedba projekta započela 1. siječnja 2021. i trajala je 18 mjeseci, a sufinanciran je programom Erasmus Europske unije ukupnom potporom u iznosu od 57.300 eura.