U organizaciji Košarkaškog kluba Akademija Anđa Jelavić u Šibeniku će se 21. svibnja, u prostorijama žuapnijske Zajednice sportova u Mimincu, održati završnica Erasmus + sport projekta ‘Osnaživanje žena u košarci’ (Empowering women in basketball – EBW).

Nositelj projekta je Košarkaški klub Dubrava, a partneri na projektu su, osim spomenute Akademije Anđe Jelavić (Hrvatska), i Udruga ECHO (Hrvatska), ŽKK Krka Novo Mesto (Slovenija) i ASD Margherita Sport e Vita (Italija). Navedenom događaju, osim partnerskih organizacija, prisustvovati će predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Zajednice sportova Šibensko- kninske županije, Zajednice sportova grada Šibenika te mnogi drugi.

Opći cilj projekta ‘Osnaživanje žena u košarci’ poticanje je jednakih mogućnosti za žene u košarci, bilo da su sportašice, voditeljice košarkaških klubova ili sportskih organizacija, trenerice ili sutkinje. Specifični cilj projekta je jačanje kapaciteta žena u košarci kroz radionice razmjene najboljih praksi kako bi se ojačao kapacitet žena voditeljica klubova, sportskih organizacija i udruga u svrhu stjecanja novih znanja i upravljačkih vještina, motiviralo studentice kineziologije da postanu trenerice u ženskim košarkaškim klubovima, motiviralo bivše košarkašice da postanu košarkaške sutkinje te povećala vidljivost ženskih košarkaških klubova u svrhu uključivanja djevojaka u sport, odnosno košarku.

U sklopu provedbe projekta do sada su održane radionice razmjene najboljih praksi u Italiji i Sloveniji. Partneri na projektu iskazali su veliko zadovoljstvo što mogu sudjelovati u ovako važnom projektu za ženski sport, prvenstveno košarku. Dodajmo kako je provedba projekta započela je 1. siječnja 2021. i traje 18 mjeseci, do 30. lipnja 2022, a sufinanciran je programom Erasmus Europske unije ukupnom potporom EU u iznosu od 57.300 eura.