BEZ IMPERATIVA U SEZONU…

Krenula je nova košarkaška sezona mlađih kategorija, a subotnjim gostovanjem u Gorici kreće i seniorska momčad Dubrave u svoju drugu uzastopnu drugoligašku sezonu. Prvi čovjek KK Dubrava, dr. Bernard Budimir iznosi svoje viđenje trenutnog stanja u klubu kao i ambicija Dubrave u ovoj sezoni.

Nakon 50 dana priprema kreće i nova sezona u A 2 ligi koja prema svemu sudeći neće biti tako ambiciozna kao prošle sezone.

Obzirom na sveukupnu društvenu krizu, nesigurne tokove financiranja zagrebačkog sporta kao i predstojeće gradske izbore, smatram da je ostanak u A 2 imperativ, pogotovo kad se tako značajno promjeni roster momčadi kao što smo ga mi promijenili. Ako se ponovo ukaže prilika za povratak sigurno da ćemo je nastojat iskoristit, ali u ovom trenutku naš primarni cilj kroz ostanak u ligi je razvoj mladih domaćih igrača.

Velike promjene u rosteru doživjela je Dubrava. Od nositelja igre iz prošle sezone ostao je samo Joško Garma, a teret će nositi mlađi igrači predvođeni Gazićem i Šaravanjom. Rad je ono na čemu će se inzistirati…

Zadovoljni smo radom, a pojačanja momčadi su u skladu s trenutnim financijskim mogućnostima kluba, ali i interesa za naš klub. Drago mi je da su tu opet tri “nova”domaća igrača (Bešlić, Stojić, Šaravanja) uz starosjedioce (Gazić, Oršanić). Gazić je dosta napredovao, vrlo iskoristiv igrač, inzistirao sam da ostane u klubu. Oršaniću je jako dobro došla prošla sezona kada je kao zaštićeno godište imao znatan doprinos  uspjesima momčadi. Čudi me njegovo nepozivanje barem na širi spisak U 18 reprezentacije, vjerojatno se radi o “sindromu malog kluba”, no to je problem koji je uspješno apsolviran (zlatna medalja), stoga se ne treba okretati za tim. Juniori u zaštićenom godištu nas mogu zadovoljiti iako smo malo tanki s visinom. Nadam se da će Ivan Vodopija pokazati kvalitet koji ima, dobro se aklimatizirao i ovo bi mogla biti njegova odlična sezona.

 S obzirom na roster momčadi nekako se čini da je manjak igrača na vanjskim pozicijama.

Tu smo izgubili gotovo cijelu prošlogodišnju vanjsku liniju. Otišli su nam Čubrić, Mišić, Prgomet, Bašljan, Kraljić ali i Nikola Garma koji je tu bio odličan šuter. Vjerujem da ćemo u idućim danima uspijeti dovesti još jednog kvalitetnog vanjskog igrača koji bi nam jako dobro došao.

Klupu seniorske momčadi preuzeo je mladi trener Ivan Lozanić (28) koji već desetak godina uspješno radi u mlađim klupskim kategorijama, a bio je i pomoćni trener juniorske reprezentacije Hrvatske koja je prošlo ljeto osvojila zlatnu medalju na EP.

Osim “školovanja” igrača, temeljni zadatak kluba je i stvaranje trenera. Lozanić je prepoznat od strane kluba i HKS-a, redovit suradnik i pomoćni trener više mlađih reprezentativnih selekcija. Potrebno mu je dati priliku, stati iza njega, makar i nebude sve “išlo glatko”. Tu je Krešimir Tomaško kao njegov asistent i sigurno je kvalitetno kondicijski pripremio igrače, što se vidjelo u prve dvije prijateljske utakmice.

Puno igrača je napustilo klub u posljednje dvije sezone i zasigurno nije lako stvarati novu momčad…

Žao mi je što nismo doveli Penića iz Zrinjevca kojeg smo htjeli prošle sezone.Pregovarali smo s nekoliko kvalitetnig igrača,međutimfinancije su presudile za angažman u drugim A1 ligašima. Osjeti se velika praznina odlascima igrača mlađih godišta iz kluba (od 90-tog do 94 tog), sada kad su najpotrebniji nema ih među nama. Svatko ima pravo izabrati svoj sportski put. Žao mi je što Čubrić i Cvjetković nisu kod nas, to su dvije pozicije na kojima nismo dobro “pokriveni”, a radi se o kvalitetnim igračima. Imam dojam stanovite odbojnosti koja se pojavila kod pojedinih naših igrača koji su potražili angažmane u konkurentnim drugoligašima. Smatram da je sadašnja uprava bila konkretna u komunikaciji s njima, a za ranije eventualne antagonizme ne mogu niti želim biti odgovoran.

Financijska situacija nikad nije bila teža, a vjerojatno najteža u posljednjih trideset godina. Sve to utječe na kvalitetu seniorske momčadi.

Financijska konstelacija tržišta zagrebačkih igrača je negativna. Nema slobodnih posebno kvalitetnih igrača koji bi nam dali dodatnu kvalitetu,a za ne prevelike troškove. Većina mlađih igrača, neafirmiranih, živi u zapadnom dijelu grada,a obzirom na cijene transporta, skup im je put na trening u Dubravu, što je žalosno ali istinito i to je cijena krize koju indirektno plaćamo. Često su prelasci iz klubova vezani za”klape”, pa prelaze igrači “u paketu”, gleda se tko je trener, kako radi,mislim da dominiraju “žicarski” odnosi, a ne profesionalizam ili barem poluprofesionalizam. Ostala konkurencija egzistira na 2 trenera, ne mogu popuniti niti kadetsku ekipu koju moraju zakonski imati…

 Puno toga u radu kluba pada na leđa direktora Borisa Gnjidića koji je već nekoliko puta uskakao i na trenersku klupu.

Boris Gnjidić se dosta “potrošio” spašavajući i nespašavajući klub u raznim situacijama. Jasna je njegova i naša zasićenost njegovom multifunkcionalnošću. Mislim da sada kvalitetno obavlja posao sportskog direktora koji mu “leži”.

Dubrava ima ono čime se može ponositi, a to je rad u mlađih dobnim kategoraijama.

Naša snaga su mlađe kategorije. Juniori već treniraju po seniorskom programu  što je dobro, svi će profitirati od toga.Već se vidi dobar rad s kadetima, dečki su ojačali, a treneri Cetinja i Krunić rade dobar posao. Još mlađi od 99-01, najveće su bogatstvo kluba, njih treba posebno paziti i sportski školovati, a tu imamo masovnost i kvalitetu.

U dvije škole “Lovrak”i ” Starčević” okupili smo skoro 30-tak djevojčica uzrasta od 2-4 razreda u školi košarke i krećemo iz početka. Zadovoljni smo odzivom i angažmanom djevojčica kao i trenerica, a neke ozbiljnije rezultate za očekivati je tek za 2-3 godine.

Za kraj razgovora dr. Budimir ističe neophodne promjene u Upravnom odboru kluba kao i mogućnosti suradnje s nekim od kvalitetnijih zagrebačkih klubova.