BRZOJA & BUOVAC: Nedostaje nam Dubrava…

Prošlo je već pet mjeseci otkada su dva sjajna juniorska reprezentativca Hrvatske, dubravaši Mislav Brzoja i Matej Buovac napustili Hrvatsku i otputovali na školovanje i košarkaško usavršavanje u SAD. Ovo blagdansko vrijeme iskoristili smo da im postavimo nekoliko pitanja, kako bi vas upoznali s njihovim trenutnim aktivnostima.

U razgovoru su nam potvrdili da im Dubrava jako nedostaje, suigrači, treneri, navijači, ali i naglasili želju za povratkom u matični klub.

Na početku razgovora otkrili su nam koju školu pohađaju, gdje su smješteni..

BRZOJA: Traders Point Christian Academy, privatna škola koja je vrlo mala, ima samo 50 učenika, ali i to je dobro jer vise pažnje dobivamo od profesora i više pomoći. Imamo svoju dvoranu u školi, a do dvorane se nalazi i crkva koja ima svoju dvoranu (to je sve u sklopu kampusa) . Dvorana je  veličine kao naša u Dubravi i tamo inače treniramo. Smješten sam u obitelji koja je odlična, krasni ljudi, brinu se o meni kao da sam njihov i sve riječi hvale prema njima.

brzi 3


BUOVAC: La Lumiere School, LaPorte, Indiana
La Lumiere je privatna, prep boarding school sa svega 200-tinjak učenika.Živim u domu, cimer sam sa suigračem.

O školskom programu, učenju, slobodnom vremenu kažu..

BRZOJA: Škola nije toliko teška sada, u početku je bilo teško zbog jezika i neshvaćanja dosta stvari u sustavu školovanja (način ocjenjivanja, testovi…). Na početku sam imao problema sa njihovim governmentom (politika) – to je predmet o njihovoj politici, al kad sam se malo uklopio, pohvatao sam konce i ovo polugodište zavrsio sa 5.0 sto mislim da je moja mama najsretnija trenutno zbog toga :).  Ljudi su vrlo ljubazni i nisam imao nikakvih problema oko sklapanja novog prijateljstva. Slobodnog vremena ni nemam toliko. Škola pocinje u 8, pa do 15.30 i odmah nakon škole imam trening od 16.00 do 18.00. Nekada imam i trening prije škole pa kada dođem doma pišem zadaću što mi je ostala, ili odmaram.

BUOVAC: Kao i svaka preporučena skola, glavni je cilj pripremiti učenike za obveze na fakultetu. Dan ne možeš završiti bez barem 30 zadataka iz matematike i ostalih predmeta. Na početku je bilo malo teže priviknuti se na toliko domaćeg rada, ali s vremenom je postala rutina. Rad i pristup učenicima je potpuno drugačiji ovdje. Profesori su podređeni tebi i možes im iznijeti svaki problem koji se nađe na putu. Razredi su mali, sto daje profesorima mogućnosti da se svima posvete individualno. Naprimjer, moj sat sa najvećim brojem učenika je engleski (Multi-Cultural Literature) gdje nas ima 14, a najmanje nas ima na znanosti (Earth Science), svega 3 učenika i profesor. Slobodnog vremena preko tjedna nemam. Cijeli dan sam u pokretu, od 8 ujutro do 21 navečer se ne staje.

O momčadima u kojima igraju, njihovoj kvaliteti kažu..

BRZOJA: Momčad je ok, ništa posebno. Imamo 2 visoka igrača koja idu isto na division 1 college. To su Olah (Rumunj,211cm) i Kostić (Srbin, 205 cm). Trener mi daje dosta ovlasti, i stavlja me u ulogu prvog igrača momčadi. Trener mi je Dave Jamerson koji je prije igrao u NBA ligi i jako mi pomaže sa svojim savjetima. Treninzi su mu vrlo dobri i raznovrsni sto mi se jako sviđa. S obzirom kako sam igrao A1 ligu prošle godine i trenirao sa seniorima bio sam dosta nezadovoljan svojom momčadi, ali kasnije kada sam se uklopio i kada su me totalno prihvatili i kada sam vidio kakvu slobodu u igri ovdje imam i uz to kakve uvjete (oprema, dvorana uvijek slobodna, bandaže, fizioterapeut, mala dvorana za fitness sa svim utezima i pomagalima….) ali moj je prioritet otići na college i znam da ću tamo trenirati sa puno boljim igračima nego što su ovdje trenutno.

Iskreno govoreći, jako mi nedostaje Dubrava i treniranje sa prvom momčadi, sa ljudima koje znam i koji mene znaju i zbog svega što sam naučio, a prve korake sam u Dubravi naučio, i na tome sam jako zahvalan. Ali nekada trebaš znati kada treba krenuti dalje, a ja sam izabrao ovakav put. Ovdje igram na poziciji 1 i 2 jer trener smatra da imam predispozicije playmakera i moja velika prednost je visina i snaga naspram ostalih organizatora igre. Trenutno sam na 25 koševa po utakmici, 7 skokova, 7 asistencija i statistika mi je jako dobra, što sam posebno zadovoljan.

BUOVAC: Moja momčad je iznimno kvalitetna. Prema nekim listama i internet stranicama, rangirani smo kao #17 prep. škola u cijeloj Americi. Imamo igrače koji idu na vrhunska sveučilišta kao Purdue, Indiana, New Mexico…zasada nam je score 7-1. Jedini poraz smo upisali od ponajboljeg programa u USA, Oak Hill Academy, koja je izbacila imena kao Kevin Durant, Carmelo Anthony, Rajon Rondo…Moja pozicija je većinom 2 i 3, iako me trener nekad zna iskoristiti kao lažnu četvorku, uglavnom protiv zonske obrane.
Najveća razlika, po mom mišljenju je da se ovdje igra puno brže i puno više na mišice i fizikalije. Ostalo je isto, dva koša i okrugla lopta :)…

O planovima za college, ponude..

BRZOJA: Za college jos nisam odlučio ali imam dosta ponuda, puno jakih college, top college, medu njima Vanderbilt, University of Illinois, Marquete, Northwestern, Ohio University, Providence, Rhode Island, Fordham, Utah… Trenutno nisam ništa odlučio i ne želim se zamarati time, želim samo raditi na sebi i poboljšati svoju igru. O fakultetima ću odlučivati na proljeće…ali htio bi otići negdje gdje ću igrati na prvoj godini a ne da sjedim, jer smatram da igranjem stječem iskustvo i samopouzdanje a to mi je najbitnije za napredovanje.

BUOVAC: Ponuda i interes za mene pokazuju par sveucilista dosad. Moram se odlucit do četvtrtog mjeseca, ali dotad ima jos vremena, rada i utakmica, pa cu vidjeti koje bi sveučiliste bilo najbolja opcija za mene.

Buovac 31

Za kraj smo upitali jel bilo poziva od strane HKS – a s obzirom da su obojica u reprezentativnom programu već nekoliko godina, što su zajednički kazali da ih nitko nije zvao..

Toliko od naših zlatnih juniora koje ćemo opet na proljeće kontaktirati da vidimo njihov nastavak školovanja u SAD.