BUDIMIR: Cilj je povratak u prvu ligu…

Odbrojavaju se zadnji dan 2011.godine koja je donijela mnogo veselja i tuge. Naš košarkaški klub Dubrava prošao je kroz jednu turbulentnu godinu u kojoj je izgubljen prvoligaški status, ali i osvojen juniorski naslov Prvaka Hrvatske što pokazuje kolika je mala razlika između tuge i veselja. Tu tugu i sreću Dubrava je proživjela u svibnju mjesecu, a kraj godine iskoristili smo za rezime koji nam je dao predsjednik kluba, dr. Bernard Budimir.

Nije lako kada evo u nepunu godinu moga stolovanja na mjestu predsjednika klub izgubi prvoligaški status.  Više je nepovoljnih okolnosti utjecalo na to. Počelo je i završilo s  bolesti i ozljedama iskusnih igrača (N.Garma, Cvjetković, Samac) i pauziranjem više od pola sezone  Od prolaska većeg broja igrača kroz klub (Bašljan, Nakić, Bagarić, Primorac) gdje smo se možda mogli bolje „posložiti“ i koji su mogli više doprinjeti , pogotovo u drugom djelu sezone, do davanja prilike mladim igračima, a tu prije svega mislim na juniorske prvake Hrvatske, Stipu Čubrića, Mislava Brzoju i Mateja Buovca, kao i Darija Šarića koji je kao posuđeni igrač Zagreb CO proteklu sezone proveo kod nas. Oni su strahovito profitirali od igranja u prvoj ligi što svakako donosi puno njihovom daljnjem razvoju. Osobno sam očekivao veću igračku zrelost igrača u punoj snazi s nekoliko prvoligaških sezona. Kraj velikog broja „komentatora“ suđenje u utakmicama lige za opstanak i dva ključna susreta deplasirano je komentirati. Najveći problem su bile financije koje su najveći problem u cijelom športu , zasigurno su  uvjetovale da s većinom mladih igrača bez dovoljno iskustva odigramo prošlu sezonu.

Velik odljev igrača tijekom ljeta bio je pomalo i očekivan s obzirom na ispadanje u drugu ligu. Klub je napustilo 9 igrača, a starosjedioci su ostali samo Čubrić, Gazić, Samac i Nikola Garma…

Mlade igrače kao što su Brzoja i Buovac nismo mogli nikako zadržati, jer jednostavno kod želje za odlaskom u SAD klub nema mehanizme da zadrži igrače. Tamo ih uz košarku čeka i školovanje. Što se ostalih igrača tiče tu su bili igrači iz Zagreb CO koji su bili na posudbi, a ostalim igračima su istekli ugovori, pa su shodno tome potražili druge sredine. Od ostalih igrača spomenuo bi Tomislava Čuljka kojem smo jako zahvalni, koji je bio naš dugogodišnji kapetan, a koji zbog svog posla nije više u mogućnosti kvalitetno trenirati, da bi nam mogao pomoći. Očekujem oporavak operiranog Ivana Cvjetkovića i njegov skori povratak treninzima. Izostala je očekivana potpora ABA ligaša gdje u prvom redu vidim diskontinuitet suradnje s KK Zagreb.

Ulaskom u novu sezonu  cilj je povratak u prvoligaško društvo…

 Apsolutno. Dali smo prigodu mladom treneru Nikoli Piacunu koji je osvajanjem juniorskog naslova apsolutno zaslužio šansu. Posložili smo momčad u skladu s njegovim i našim željama. Htio bi napomenuti da je na tržištu „slaba“ ponuda kvalitetnih igrača koji bi donjeli prevagu u A2 ligi što je uvjetovano krizom financiranja sporta,ali i krizom društva kao cjeline. Međutim dosta s igračke strane nas je poremetio neplanirani  odlazak braće Bešlić u Cedevitu koji su trebali biti stožerni igrači u ovom zaštićenom godištu. Tu smo ostali praktički samo na Mislavu Oršaniću koji je prvi dio sezone odigrao iznad naših očekivanja s obzirom da nije imao pravu zamjenu i igra na poziciji „dvojke“. Tu je na kraju uskočio mladi Domagoj Barac koji se vrlo pozitivno nametnuo u igri.

Picture 243
Picture 243

Četiri poraza u prvom dijelu sezone, odlazak trenera Piacuna, ozljede vrlo značajnih igrača obilježile su jesen..

Pa svakako da nismo očekivali četiri poraza. Mislim da nas je puno poremetila nesretna i incidentna utakmica sa Samoborom gdje nam je glavni trener nažalost kažnjen s četiri utakmice što je njemu i nama značajno utjecalo na nastavak sezone.O financijskom aspektu kazne bolje je  da ne govorim! Trener Picaun nije mogao kvalitetnu voditi momčad, što se posebno vidjelo u utakmici protiv Bosca. Nije nam bilo lako igrati sa praktički 7 iskusnijih igrača. Ne bih želio komentirati suđenje,smatram da bi A2 ligu, pogotovo „male derbije“ trebali suditi iskusniji i stariji  suci koji ne podliježu „pritisku“ navijača,ekipa….

Odlazak Piacuna…

Dogodio se svojevrsni trenerov ishitreni potez. Njegov sukob s igračima gdje bi stvari morala rješavati Uprava kluba, a ne trener.Trener nemože samovoljno sankcionirati igrače, a što je bilo nepromišljeno s njegove strane. Mislim da su njegovi razlozi odlaska bili i obiteljske naravi te je čekao priliku za odlazak, ali to je sada manje bitno. Želimo mu puno sreće u nastavku karijere, i mislim pošto „živi“ košarku, ima trenerskog potencijala za razvoj u kvalitetnog trenera.

Juniorski naslov i osvajanje trećeg mjesta u Kupu Dražena Petrovića pozitivna su strana protekle godine…

Juniorski naslov u Slavonskom Brodz  nas je neizmjerno usrećio. Mislim da je tu bila presudna znatna individualna kvaliteta i taktička zrelost naših igrača kojima je trener Boris Gnjidić dao prigodu u seniorskoj momčadi, a Nikola Piacun odlično posložio momčad za završnicu sezone. To je momčad koja je dugo bila na okupu, koja je prošla Dubroligu, sve klupske selekcije, turnire, kampove, brojne trenere kao što su Mladen Cetinja, Damir Kršić, Damir Beneta, Boris Gnjidić, Ivan Lozanić i u kojoj bi svoje mjesto imali i Domagoj Samac i Bruno Beča koji su ranije otišli na školovanje u SAD. Zahvala ide i roditeljima koji su bila velika potpora ne samo prošle sezone, već i čitav niz godina ranije, a tu bih i spomenuo kondicijskog trenera Krešimira Tomaška koji je odlično pripremio niz igračaVolio bi da se roditelji naših igrača ,svih selekcija ,na razne načine,  aktivnije uključe u rad kluba, vrata su im otvorena…

Sada se navijači s pravom pitaju ima li Dubrava snage za povratkom u prvoligaško društvo..

Mislim da imamo i mi to želimo. Nadam se da ćemo u drugi dio sezone ući s dva do tri nova igrača koja bi dala dodatnu snagu za osvajanjem prvog mjesta. Gorica se izdvojila i ima ambiciju, ali igra se još 11 kola i mi vjerujemo da ćemo na kraju prvi presijeći vrpcu i krenuti u kvalifikacije za A 1 ligu. Očekujem puno bolje igre od pojedinih igrača u drugom dijelu sezone koji bi trebali doprinijeti boljem rezultatu.

Financije su uvijek najveći problem…

Svakako. U ovom trenutku mogu reći da smo stabilizirali financijsku situaciju u klubu. Postoje još dugovi od bivših uprava koji su zanemarivi s obzirom na dugove  ostalih klubova. Radimo maksimalno koliko možemo, uvijek se može bolje i više, ali vjerujem da će doći bolja vremena. Pohvalio bi rad Uprave, posebno ove sezone koja u ovim teškim vremenima uspijeva pronaći snage pomoći radu kluba. Posao je kvalitetnije posložen, barem jednom u 10-14 dana sjednemo i odradimo posao.

Puno toga u radu kluba palo je na leđa Borisa Gnjidića…

On zaista obavlja veliki dio poslova, i da nema njega sigurno bi bilo još teže. Kritičari, zaboravljaju da Boro radi dan noć od škole košarke do seniora, sudjeluje u svim aktivnostima, a sada je opet podmetnuo leđa i preuzeo seniore kada drugi nisu željeli ili htjeli. Pored njega najviše „podmeću leđa“  Krešimir Galić i Ivan Lozanić. Ljudi nemaju osjećaj koliko je teško raditi u klubu,voditi korespodenciju, kontakte  i dokumentaciju, ažurirati web stranicu, skrbiti o 5-6 selekcija koje svakodnevno treniraju. Mislim da je preveliki Borin angažman, pogotovo tijekom druge polovice prošle sezone štetio klubu jer se nažalost morao koncentrirati na preveliki broj raznih zadataka i stvari što je direktno utjecalo na vođenje momčadi na terenu. Bilo je puno „savjetnika“ sa strane , a premalo stvarne pomoći u vođenju kluba.

budo brzi2

Blagdansko je vrijeme, vrijeme kada klub organizira tradicionalni Božićni turnir za mlađe kadete…

Turniri koje  radimo, a tu prije svega mislim na ovaj Božićni su veliko bogatstvo našeg kluba. Puno ulažemo u rad s djecom, a već nekoliko godina suorganiziramo prvenstvo za dječake do 10,11 i 12 godina, što značajno doprinosi razvoju košarke u Zagrebu. Rezultati koje postižu naše selekcije daju nam razloga za zadovoljstvo, ali i poticaj da nastavimo raditi dalje na dobrobit košarke koja je nažalost u velikom padu.

Ove sezone nešto lošije stojimo s rezultatima juniora i kadeta, a tome svakako pridonosi veliki odlazak juniorskih igrača tokom ljeta, i mislim da će treneri u drugom dijelu sezone uspjeti ispraviti propuste iz prvog dijela sezone.

Za kraj …

Želio bi svima čestitati Božić i Novu Godinu počevši od igrača, trenera, roditelja, prijatelja i navijača kluba pa sve do poslovnih partnera bez kojih bi rad kluba teško bio zamisliv.