INTERVJU: Krešimir Tomaško…

Treću sezonu zaredom o kondicijskoj pripremi košarkaša Dubrave brine Krešimir Tomaško, koji je pri kraju studiranja na Kineziološkom fakultetu i uskoro s diplomom profesora Kineziologije.  Vrlo važan kotačić u radu kluba najveći dio vremena provodi u teretani koja se nalazi u sklopu sportske dvorane Dubrava.

U klub sam došao na poziv tadašnjeg sportskog direktora, a kasnije i trenera Borisa Gnjidića. Dubrava mi je u svakom slučaju pružila priliku da svoje znanje i iskustvo koje sam stjecao u radu s mlađim kategorijama u drugim sportovima primjenim i u košarci kao sportu u igri…započeo je razgovor Tomaško naglasivši da je svoj dosadašnji rad bazirao na individualnoj pripremi sportaša.

U klubu radim s juniorima i seniorima čiji su programi prilagođeni njihovim potrebama. Kod juniora se rad bazira na višestranom bazičnom razvoju, a kod seniora se rad bazira na poboljšanju njihovih individualnih nedostataka i usavršavanje motoričkih i ostalih sposobnosti koje su potrebne za njihovu igru.

Prije dolaska u Dubrava Tomaško je radio s nizom sportaša, većinom nogometaša..

Pa od poznatih nogometaša s kojima sam individualno radio izdvojio bi Senijada Ibričića, Ivana Parlova i Antuna Palića, a od košarkaša ističem Karla Vragovića s kojim i danas imam odličnu suradnju što se tiče košarke. Radim i s nizom mladih sportaša mlađih kategorija.

 Krešo posebno ističe odličnu suradnju s glavnim trenerima s kojima je radio u Dubravi..

Pa moram prije svega zahvaliti klubu koji mi je omogućio da radim, jer samo kontinuitetom u radu možemo napredovati. S trenerom Ivanom Lozanićem imam odličnu suradnju, a on mi omogućava da samostalno odradim trening na način kako sam ja zamislio, i da individualno mogu pristupat svakom košarkašu što je izuzetno važno.

Ovo je bila i prilika da nam objasni razliku rada nogometaša i košarkaša..

U košarci je dominantnija snaga, agilnost i eksplozivnost, dok su kod nogometa u principu najbitniji specifični situacijski parametri koji se odnose na oblike kretanja u nogometnoj igri. Mislim da su košarkaši predaniji treningu i imaju razvijene radne navike, za razliku od nogometaša koji više kroz klupske sustave rješavaju svoju problematiku jer treniraju u grupi, dok kod košarkaša puno lakše do izražaja dolazi individualni rad.

 Kako gledaš na igrače dok sjediš u stručnom stožeru na klupi

 Sa klupe je interesantno pratiti utakmice iz dva kuta gledanja. Prvi je košarka kao sport, a drugi je moj specifični dio što se tiče kondicijske pripreme. Tu naravno postoji i psihološki aspekt pogleda na košarku koji je kao sport dinamičan za gledanje.

BORO STAB

Ne smijemo zaboraviti da je Tomaško radio i s juniorima koji su osvojili naslov Prvaka Hrvatske 2011.godine, a vjerujemo da će raditi i nadalje s dubravašima kojima je rad i iskustvo kondicijskog trenera izuzetno neophodno u njihovom razvoju.