Kroz sezonu 2012/13

Dubrava je prošle nedjelje završila drugoligašku sezonu na drugom mjestu ostvarivši 13 pobjeda i 7 poraza. Ovo je prilika da nekoliko dana poslije utakmice u Samoboru zajedno s trenerom Ivanom Lozanićem analiziramo sezonu u koju su dubravaši ušli s velikom nepozananicom..

S početkom priprema smo počeli krajem osmog mjeseca. S obzirom na veliki odlazak igrača koji prošle sezone nisu uspijeli izboriti povratak u A 1 ligu od seniora su ostali samo Gazić, Vodopija, Oršanić i Semren kojima smo priključili juniore. Tokom priprema smo se kompletirali pa su nam došli Mihael Marić iz Splita i povratnik Stjepan Bešlić iz Cedevite. Vratili su se i naši bivši igrači Ivan Šaravanja i Antonio Stojić. Nekoliko dana uoči prve utakmice u Gorici priključio nam se i Joško Garma…započeo je trener Dubrave.

Utakmica u Gorici na startu lige je bila specifična..

Apsolutno nismo znali što nas čeka. Uspijeli smo iznenaditi i dobiti tu utakmicu koja nam je bila podstrek za dalje, a još više činjenica da i drugi igrači mogu dati svoj doprinos osim Garme i Gazića koji su imali iskustvo igranja. Ta pozitivna vibra koja je stvorena na početku nosila nas je dalje. Priključio nam se Hrvoje Puljko koji je pravi koš igrač s kojim smo dobili dimenziju više. On i Garma su nam značajno podigli intenzitet treninga što se najbolje vidjelo u nastavku lige. Nesretno smo izgubili u Karlovcu i protiv Hermes Analitice gdje smo prednost od 11 razlike ispustili u dvije minute. Nakon odlaska Puljka u Slavonski Brod trebalo nam je vremena da se igrači adaptiraju na novi način igre što smo i uspijeli sredinom prvog mjeseca. U porazima od Kaptola i Gorice nismo imali tog igrača koji će preuzet odgovornost, a mislim da je ključna utakmica drugog dijele sezone bila protiv Zrinjevca.

Zrinjevac je kolo ranije nadigrao prvaka Hermes Analiticu..

Došli smo u Kutiju šibica kada su nas gotovo svi otpisali, ali smo u toj utakmici pokazali da imamo snagu i kvalitetu da idemo hrabro kroz ovu ligu. Razigrali su se Vodopija, Šaravanja, a dobili smo i Josipa Škaru koji nam je dao taj prodor prema košu što nismo imali u prvom dijelu sezone.

Nekako najbolji period igre je bio krajem prvog i početkom drugog mjeseca..

Stvorila se ta tenzija da možemo ugroziti prvo mjesto Hermea Analitice što je davalo dodatnu draž treninzima pa su uslijedile pobjede. Nažalost izgubili smo od Mladosti koja je s Buvom bila bitno drugačija momčad. Nakon poraza od Maksimira nestalo je one želje u igračima što sam nagalašavao da nesmijemo izgubiti. Ovi mladi igrači moraju igrati svaku utakmicu ozbiljno jer ih većina ima manje od dvadeset godina i samo treninzima i radom mogu naprijed. Uspijeli smo na kraju uhvatiti drugo mjesto što je odličan rezultat za ovu momčad.

Loza

Kada se gledaju pojedinačno igrači odmah se mogu primjetiti velike oscilacije u igri…

Pa najbolji primjer je Mihael Marić koji je odlično krenuo u sezonu i kasnije se tražio da bi tek u finišu sezone proigrao. Bešlić je odigrao odličnu završnicu lige, ali prvi dio sezone se također tražio. Mislav Oršanić je igrao pleya, a praktički cijelu karijeru to nije igrao. On se dobro nosio u napadačkom dijelu, ali u obrani mu fale neki detalji iz seniorske košarke. Najbolji kontinuitet igara je imao Ivan Vodopija. Šaravanja je bljesnuo par utakmica, ali on jednostavno mora promijeniti pristup radu jer samo tako može ići naprijed. Stojić je bio izrazito pozitivna ličnost ove momčadi jer na treningu daje maksimum. Škara se odlično uklopio u momčad i dao nam dimenziju više u organizaciji igre a to je prodor što sam već naglasio. Visoki igrači Garma i Gazić su se dobro nadopunjavali. Gazić je naš kapetan koji je veći dio sezone odradio kvalitetno, ali obaveze na fakultetu ga koče za puni doprinos. Garma je naše iskustvo pod košem i praktički trener na parektu i igrač s kojim mlađi igrači trebaju tek naučiti igrati jer nije lako igrati s visokim igračima. Juniori su također dali značajan doprinos. Raguž je prvi dio sezone igrao više jer je tu bio Puljko i bio vrlo dobar, dok je odlaskom Puljka koncepcijski veću minutažu dobio Šimović koji je protiv Zrinjevca iskoristio priliku, a protiv Hermesa bio naš najbolji srijelac. Barac je vrlo dobro odrađivao minute.

Iduća sezona bi mogla ponuditi korak više…

Pa sigurno. Kroz iduće dane moramo vidjeti neke okvirne planove za slijedeću sezonu. Uz dva iskusna igrača i ovaj naš postojeći kostur momčadi mislim da imamo mogućnost se upustiti u borbu za prvo mjesto. Naravno prvu i zadnju riječ će dati uprava, a ja moram na kraju pohvaliti moje surednike u ovoj sezoni. To su prije svih Krešimir Tomaško, kondicijski trener i Antonio Beneta koji je bio prisutan unatoč brojnim obavezama u omladinskom pogonu.

Lozanić se okreće nastavku ove godine gdje ga očekuje Polufinalni turnir PH za juniore, ali i EP za kadete gdje će biti u svojstvu pomoćnika izbornika Ivice Rupčića.

STATISTIKA SEZONE 2012/2013

Utakmica : 20
Pobjeda : 13
Poraza : 7

Strijelci:

 1. Ivan Vodopija (237)
 2. Joško Garma  (224)
 3. Hrvoje Puljko  (183)
 4. Dario Gazić  (154)
 5. Stjepan Bešlić  (101)
 6. Mislav Oršanić (96)
 7. Mihael Marić  (93)
 8. Josip Škara (87)
 9. Ivan Šaravanja (85)
 10. Filip Šimović  (77)
 11. Nikola Raguž  (52)
 12. Domagoj Barac (47)
 13. Antonio Stojić (45)
Vodopija