Povijest kluba

Kada je nekolicina košarkaških entuzijasta osnovala 22. travnja 1976.godine Košarkaški klub ”Dubrava”, teško je itko od njih mogao zamisliti da će jednog dana klub koji osnivaju postati stabilan prvoligaš i sudionik europskih natjecanja. Osnivači kluba su bili: Srećko MedvedecZvonko NovoselŽeljko KlimaBranko Jurkovac, Mile BatereloMladen Validžić i Damir Beneta

Prvih deset mukotrpnih godina proteklo je u natjecanjima u nižim ligama u brižljivom radu s mladim kategorijama. Radom trenera Medvedeca, Klime, Novosela i Baterela prvi veći rezultat postignut je 1986.g. kada talentirana generacija osvaja 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u Splitu. Igrači PapićNakićGnjidićRudićKrunićNazorCrnčevićLončarMazarekićPenavaKorman i Bujan na čelu s trenerom Srećkom Medvedecom pokazali su kako i ”mali” klub s velikim radom može stati rame uz rame Ciboni, Splitu, Zadru..

Vec godinu dana kasnije Dubrava postaje i juniorski prvak Hrvatske kada u momčad ulaze poletarci MaločaMalenicaErjavecHrkalovićBranjugZrinski

Ta generacija uz nekoliko novopridošlih igraća sezonu 1988/89 završava s 22 pobjede, bez poraza i onda pobijedivši Kraljevicu 97:82 izborila tadašnju jedinstvenu Hrvatsku košarkašku ligu, u kojoj se natjecala dvije sezone.

Stvaranjem neovisne Hrvatske države i formiranjem Prve i Druge košarkaške lige, Dubrava kao već poznato košarkaško središte , ulazi u A 2 ligu u kojoj nastupa dvije godine, a proširenjem A 1 lige u sezoni 1993/94 nastupa u društvu najboljih klubova Hrvatske. Prvi tri prvoligaške sezone (1993. – 1996.) klub pod imenom KK  ”Benston” na ćelu s trenerom Danijelom Jusupom svake sezone postiže sve bolje rezultate. Vrhunac trogodišnjeg rada zadarskog trenera je sezona 1995/96 kada osvajanjem 6. mjesta klub po prvi puta izlazi na međunarodnu scenu.

Od sezone 1996/1997 na mjesto prvog trenera dolazi Splićanin Ivica Burić. Premijerni europski nastup zabilježen je 02. listopada 1996.g. kada je u Domu Dražena Petrovica pred 2000 navijača pobijede izraelski Maccabi Rishon. Kao u transu igrali su ”dubravaši”, osobito GnjidićMaločaPapić (Krunić nije igrao zbog ozljede). Konačni rezultat 83:69 bilo je najveće iznenađenje prvog kola u sva tri europska natjecanja. Kasnije je uslijedio čudesan niz od 8 uzastopnih pobjeda u Kupu Radivoja Koraca. Redom su pobjeđivani i doma i vani Sparta Prag, Levallois Pariz, Samara. U osmini finala Benston je poražen na koš razliku od kasnijeg finalista turskog Tofasa iz Burse. Posebno dojmljiva je bila druga utakmica odigrana pred 4500 gledatelja u Draženovom Domu. Ekipa koja je igrala u sezoni 1996/97 i napravila odličan europski i domaći (sudionici Play offa) rezultat je: Erjavec, GnjidićBeloševićMaločaMalenicaSamardžićKrunićNicevićPapićPericaMeheš i Badžim s trenerima Ivicom Burićem i Tihomirom Bujanom.

U periodu 1996. – 2002.g. Benston je u Europi odigrao 32 utakmice, pobijedio u 19, a poražen u 12 utakmica. Jedna utakmica završila je neodlučeno.

U prvenstvu Hrvatske tri sezone zaredom (1997.- 1999.) dubravaši se nalaze medu četiri najbolje momčadi u Hrvatskoj. I u Kupu Hrvatske ”Krešimir Ćosić” Benston (kasnije pod imenom KK ”Dona”) dva puta nastupa na Final Fouru (1999. i 2001.)
Od sezone 2000/2001 klub mijenja ime u KK ”Dona”, a te iste sezone dva puta pobjeđuje Cibonu.

Nakon odigranih osam prvoligaških sezona u KC Dražen Petrović, dubravaši pod imenom KK ”Dona Dubrava” u jesen 2001.g. vraćaju se u Dubravu. Otvorena je nova športska dvorana kapaciteta 2000 mjesta što ce biti preduvjet još boljeg rada u budućnosti.

U proteklih jedanaest godina (2001. – 2012.) klub prolazi kroz turbulentno razdoblje sve teže financijske situacije, ali i uz sve nedaće većinom nastupa u A 1 ligi (osim u sezoni 2005/06) do 2011.godine. Dva puta ulazi u Ligu za prvaka (2002. i 2008.). Kroz ovaj period veliki broj trenera bio je na klupi Dubrave (Ivica BurićMladen ŠestanMarin ZirdumHrvoje VlašićDavor VučkovićDavor ŠestakJoško PuljaMladen StarčevićBoris GnjidićTonči MašinaJakša Vulić…) . Svi oni dali su značajan doprinos igračkom i društvenom razvoju kluba. Za kraj spomenimo i ostale trenere koji su značajno utjecali na rast ”malog” kluba iz istočnog Zagreba (Srećko MedvedecŽeljko KlimaZvonko NovoselMile BatareloŽeljko DošenSlobodan JurkovićNikola KesslerDavor VučkovićIvica Miočić StošićDamir MikšićTihomir BujanDamir BenetaDinko JurkovićDanijel JusupEdin HadžićMladen Šestan, Damir KršićMladen CetinjaDanijel LutzMario MikulčićDarko KrunićIvan Lozanić….)

Pisati povijest kluba, a nespomenuti značajne osobe u njegovom radu svakako je nemoguće. To prije svega mislimo na Srećka Medvedeca, pokojne Branka JurkovcaMarka Zoricu i Antu Slatkovića, ali ponajviše Milana Rebca čijim je dolaskom u klub Dubrava najviše dobila. Pod njegovim vodstvom uz glavnog sponzora Tvornicu Duhana Zagreb (KK Benston) klub je bilježio povijesne rezultate koji se u skoroj budućnosti teško mogu ponoviti.